Kratom World podporuje návrh racionální regulace Kratomu

od Jan/Jaroslav Němec October 16, 2022 11 komentáře

Odborný tým rady vlády pro koordinaci politiky v oblasti závislosti připravil návrh na racionální regulaci kratomu, který plně podporujeme! Prosíme všechny z Vás naše čtenáře, abyste toto stanovisko šířili kde to jen půjde, aby byl tento návrh brán v potaz i na Ministerstvu zdravotnictví. 

Budeme rádi, když si i výše zmíněné příběhy lidí přečte co nejvíce nezasvěcených  lidí, aby změnili svůj pohled na kratom a jeho uživatele. Po několika zaujatých reportáží jako například té v pořadu 168 Hodin si může mnoho lidí myslet, že kratom je něco špatného co ubližuje. My všichni však víme, že to není pravda a že je to právě naopak. Však i samotná Světová Zdravotnická Organizace (WHO) se ke kratomu vyjádřila s tím, že není dostatek důvodů pro jeho zákaz, a že má obrovský potenciál pomáhat. 

Kratom je v českém prostředí mezi psychoaktivními látkami relativní novinkou. I z toho důvodu se nyní nachází legislativně v šedé zóně, což představuje problém nejen kvůli jeho dostupnosti pro děti či mladistvé, ale i s ohledem na nedostatečnou kontrolu jeho zdravotní nezávadnosti. Janka Michailidu, členka Pirátů a Rady vlády pro koordinaci politiky v oblasti závislostí, proto připravila s odborným týmem návrh na jeho racionální regulaci. Tento postup, nikoliv plošný zákaz, doporučila také skupina pro včasné varování před novými psychoaktivními látkami. 

„Kratom se v České republice v současné chvíli nachází v šedé zóně, je obchodován jako sběratelský předmět. To způsobuje několik úrovní nežádoucích jevů. Jedním z hlavních problematických aspektů neregulovaného kratomu je bezpochyby jeho dostupnost dětem a mladistvým. Rizikové je také to, že se na kratom nevztahují žádné regulace týkající se produktů pro lidskou konzumaci – mohou se v něm tudíž objevit jinak zakázaná množství těžkých kovů, pesticidů či plísní, což může negativně ovlivnit zdraví dospělých,“ uvedla členka Rady vlády pro koordinaci politiky v oblasti závislostí a vedoucí meziresortního týmu Pirátů Návykové chování, Janka Michailidu.

Podle ní je také nutné, aby byla společnost informována o účincích, možných rizicích a zásadách bezpečného užívání kratomu. Toto lze učinit jednak pomocí cílené informační kampaně, ale i prostřednictvím regulace produktu, jehož obal by tyto informace musel povinně obsahovat.

„Návrh regulace kratomu, na jehož přípravě jsme se podíleli v rámci odborné pracovní skupiny, má snahu adresovat hlavní problematické aspekty související s jeho užíváním. Samozřejmostí je zákaz prodeje mladším 18 let a také ochrana dospělých uživatelů pomocí regulace koncového produktu. Povinnou součástí obalu by měly být informace z oblasti harm reduction –⁠ množství aktivních látek, výčet rizik a možných nežádoucích účinků, základní informace pro prvouživatele nebo také kontakt na adiktologické služby. Věříme, že regulace vycházející z vědecké evidence zkoumající snižování rizik v oblasti závislostí bude předcházet negativním dopadům efektivněji než plošný zákaz. Nefunkční přístupy je třeba ponechat v minulosti,“ dodala Michailidu.

„Rizika kratomu jsou narozdíl od typických nových psychoaktivních látek vzniklých syntetickou cestou velmi dobře zmapovaná. Víme, že jde o látku, jejíž rizika lze efektivně snižovat a že tak lze učinit v rámci legálního rámce. Zkušenosti ze zemí původu navíc nabízejí prostor pro inspiraci právě v oblasti prevence a snižování rizik. To, že kratom není kontrolován v rámci mezinárodních úmluv, nám navíc dává šanci pokusit se kratom regulovat racionálně bez nutnosti vyhovět selhávajícímu globálnímu represivnímu rámci. Věříme, že ve spolupráci s Národním protidrogovým koordinátorem zvolíme cestu rozumu, ne strachu,“ vyjádřila se k situaci i zástupkyně meziresortního týmu Návykové chování, Michaela Nepejchalová.

Kratom je původem z jihovýchodní Asie, má však bohatou historii a známý profil rizik. Skupina pro včasné varování před novými psychoaktivními látkami při Národním monitorovacím centru pro drogy a závislosti zadala tvorbu hodnocení rizik kratomu a na svém setkání minulý týden se na jeho základě po odborné diskusi shodla, že problematika kratomu by měla být urychleně řešena, a to formou racionální regulace, ne plošného zákazu.

 

Zdroje: 

[1] Kvůli chybějící legislativě se k návykové látce kratom dostávají i děti. Odborná skupina Pirátů připravila návrh racionální regulace.Pirátská strana [online]. Copyright © [cit. 16.10.2022]. Dostupné z:https://www.pirati.cz/tiskove-zpravy/kratom-odborna-skupina-piratu-navrhla-racionalni-regulaci.html

Jan/Jaroslav Němec
Jan/Jaroslav Němec


11 odpovědi

Honza
Honza

březen 01, 2023

Doufám, že v dubnu projde nový zákon a bude vše v pořádku. Jinak nám pak zakáží po kratomu i kávu.

mirek
mirek

listopad 09, 2022

jachci kratom z automatuuuuuuu nechci se se nikym vybavovat

Rony
Rony

říjen 26, 2022

Kratom je pro mě lékem a východiskem z fibromyalgického syndromu. Nevyhnu se ani farmakologické léčbě, avšak kratom ze mě na čas udělá relativně zdravého a funkčního člověka. Bílý kratom mi pomůže nastartovat den, červený je po práci, nebo navečer, jako relaxant. Rozhodně za sebe popírám závislostní potenciál, mám za sebou vysazení během dovolené bez nepříjemných příznaků. Asi je třeba brát tento dar přírody s úctou, pokorou a nezneužívat jej. Nic lepšího jsem na tlumení příznaků FM zatím neobjevil a i přes popsané kontrakce s dalšími léky problémy nemám. Jestli dojde k plošnému zákazu, skončí tím pro mě únosný život. Je pro mě svými účinky nezbytný, nenahraditelný a věřím, že zvítězí zdravý rozum nad represemi a že se snad začne věda více zabývat využitím této rostliny v medicíně.

Pablo
Pablo

říjen 17, 2022

Ahoj jmenuji se pavel a kratom mi změnil život … do doby než jsem na něj skrze známého narazil jsem trpěl úzkostma, depresemi a syndromem vyhoření jsem velmi osamělí a stydliví člověk kvůli psychickým problémům se nemohu bavit s lidmi na adekvátní úrovni a připadal jsem si takový jakobych nežil pomoci kratomu meditace a terapii zvládl a dokázal se pres to přenést je to jakobych každý den nosil velký těžký balvan na zádech ale když si dam kratom balvan náhle zmizí a já mužů normálně fungovat, ještě jedna věc hledal jsem naklepává zkoušel jsem nikotin 7 let jsem kouřil přestal jsem (ano kratom v tom hrál svou roli) cofein na mě přestal fungovat a byl jsem takový zpomalený a celkové unavený vážně bez chuti k životu kratom tohle vše změnil a já jsem mohl jeho pozitivní vjemy implementovat do každodenního života souhlasím s regulaci kratomu a doufám ze pomůže každému který hledá přírodní léky místo “farmaceutických léků (který mají většinou extrémně negativní vlastnosti)

Elena
Elena

říjen 17, 2022

Piju kratom každý den. Mela jsem depresi, syndrom vyhoření a chronickou únavu. Kratom mi pomáhá ráno vstát z postele a dělat můj denní režim, zvyšuje motivaci. Rok jsem brala antidepresiva a po zrušení lek mi pomohl taky a ted neberu zadne leky proti deprese, jen Kratom. Pomáhá i při jakýchkoli bolestech, zejména při menstruaci. Moje manzelka ho bere taky při migrénách (má je chronické) a pri menstruaci.
Když jsem byla nemocna s Covidem a nemohla jsem kvůli bolesti v kostech sedět ani ležet, pomahal mi taky.
Příroda pro nás připravila řešení na každý problém. Jsem pro regulaci Kratomu, ale ne pro zákaz!

Denisa
Denisa

říjen 17, 2022

Ahoj
Jmenuji se Denisa,
Na Kratom jsem narazila úplnou náhodou v době, kdy začal kovid.
V té době se nám sesypal celý svět. Dost jsme s manželem pili alkohol a u mě se začali projevovat stavy úzkosti s depresí. Díky alkoholu a momentálnímu stavu se všechno jen zdvojnásobilo. Nebyla jsem schopna vykonávat věci denní potřeby, natož se řádně starat o svoje úžasné dcery. Někde na bylinkářské skupině jsem se dočetla o Kratomu a řekla si, že buď a nebo. V té době se k lékaři nesmělo a já už nevěděla co mám dělat . S kratomem v podstatě okamžitě zmizela absolutní chuť na alkohol a zmizeli i stavy úzkosti a deprese. Začala jsem sportovat, plně se věnuji své rodině, dokonce jsem letos nastoupila do školy a dodělávám si Maturitu. Kratom mi změnil život a já děkuji dnu, kdy jsem ho poznala. Jsem si vědoma rizik spojených s nadužíváním Kratomu a držím se dávkování 3,5g 2-3.týdně. Rozhodně jsem pro regulaci Kratomu, jen ho prosím nezakazuje úplně.

Děkuji

Tomáš
Tomáš

říjen 17, 2022

Já osobně používám kratom jako rekreační záležitost jednou až dvakrát za měsíc, ale můj blízký kamarád trpí depresemi a kratom mu pomáhá ulevit si a potlačit tyhle stavy. Rozhodně podporuju regulaci kratomu a přeju si aby jsme si mohly užívat kratom i v budoucnu.

Sofie
Sofie

říjen 17, 2022

Kratom používám pro uvolnění během bolestivé menstruace. Jelikož během ní trpím i psychicky, používám červený kratom k celkovému zklidnění těla a mysli. Tato hluboká relaxace mi jednou měsíčně stačí.
Je dobrý i na stavy po konzumaci alkoholu. Vyhýbám se častému užívání, protože jsem slyšela že by ztratil svou účinnost. Jsem dospělá osoba a přeji si užívat přírodní látky, které mi pomáhají, bez zákonných omezení, zvláště, když je legální alkohol, který je pro tělo toxický mnohem víc. Nemůžeme si hrát na puritány, kteří v dnešním problematickém světě žijí jen s podporou modlitby.

So.

Romana
Romana

říjen 17, 2022

Se zákazem kratomu určitě také nesouhlasím, užívám ho na bolest kostí místo léků, které nenávidím. Jen moc moc prosím, aby se vše povedlo a někdo se nad námi slitoval a nechal kratom volně dostupný pro zletilé. Kvalita života by mi tím zákazem klesla na bod mrazu.
Děkuji za to, co pro nás děláte!

Petr
Petr

říjen 17, 2022

Poslední rok a půl mám veliké problémy s únavou a předepsané léky doktorem nepomohly. Hledal jsem tedy nějakou přírodní variantu, která by mi mohla pomoci. Po vyzkoušení kratomu jsem byl velice spokojen. Hlídám si, aby dávky nepřekročily vyšší množství a jeden týden každý měsíc si dávám od kratomu “očistu” a jsem nadmíru spokojen.

Pepča
Pepča

říjen 17, 2022

Když jsem objevil Kratom,nechtěli se mi věřit ,že mě něco nakopne,energetické nápoje piju po litrech a únava neodchází ale po skleničce kratomu se účinek dostavil během chvíli a vytrval,dělám 15 hodin denně čtyři až pět dnů v týdnu a s kratomem mi nedělá problém ten pátý den jen naplno jako den první po odpočinku .

Zanech komentář


Také v Doplňky Stravy, Kratom, CBD & HHC-P

kratom world konopex festival konopí ostrava
KONOPEX 2024

od Vojtěch Purkert květen 16, 2024

Přečtěte si jak probíhal ostravský festival Konopex 2024, na kterém jsme si pro vás připravili náš stan a chill out zónu. Stan jsme pro Vás chystali již od čtvrtka, tak aby v pátek bylo vše připravené na Vaši návštěvu.
Číst víc
kratom world betain hcl článek trávení živiny
Betain HCL - pro zvýšení vstřebatelnosti živin

od Jan/Jaroslav Němec květen 16, 2024

Srdcem našeho zájmu je vždy zdraví a blaho našich zákazníků. Proto jsme se s vášní pustili do vývoje dalšího vynikajícího doplňku stravy. Představujeme vám Betain HCL, revoluční produkt, který má za cíl posílit vaše trávení a zvýšit vstřebávání živin.
Číst víc
kratom world legální kratom země kam mohu přivézt kratom prodej
Kde je kratom legální?

od Jan/Jaroslav Němec květen 15, 2024

Jelikož se blíží období letních dovolených a spousta z vás cestuje celoročně a nejen v létě, začaly se nám v poslední době množit dotazy ohledně toho, kam si s sebou můžete kratom vzít a kam nikoliv. Rozhodli jsme se proto sepsat tento stručný článek, který vás jednoduše provede legalitou kratomu v rámci Evropské unie a zemí mimo EU, kam nejčastěji lidé cestují.
Číst víc