Přijměte zázraky GABA a odemkněte potenciál pro zdravější a vyrovnanější život

od Vojtěch Purkert April 15, 2024

GABA, prodej, kvalita, Kratom world, nervový system, neurotransmiter, stres, svaly, regenerace, cvičení

V oblasti zdraví a fitness si jedna sloučenina získává značnou pozornost pro své hluboké účinky na lidské tělo a mysl: GABA je zkratkou pro kyselinu gama-aminomáselnou.

GABA je inhibiční neurotransmiter v centrálním nervovém systému, což znamená, že pomáhá snižovat aktivitu neuronů a uklidňovat nervový systém, hraje klíčovou roli v regulaci neuronální excitability v celém nervovém systému. Podílí se na různých fyziologických funkcích, včetně spánku, relaxace a snižování stresu. Receptory GABA jsou cílem několika léků, včetně benzodiazepinů, které se běžně používají k léčbě úzkosti a poruch spánku zvýšením inhibičních účinků GABA. Pojďme se ponořit do historie, pozitivních účinků, použití a podpůrného výzkumu této pozoruhodné sloučeniny. (2)

Historie GABA:

GABA byla původně objevena na počátku 50. let 20. století vědci zkoumající mozek a od té doby se stala revolučním produktem, který je oslavován pro své nesčetné výhody. 
Zpočátku byla její role chápána především v souvislosti s neuronální komunikací v rámci centrálního nervového systému. S postupujícím výzkumem však vědci odhalili jeho potenciál i mimo oblast neurotransmise. (1), (4)

Pozitivní účinky na tělo a mozek

Snížení stresu a úzkosti:

GABA hraje klíčovou roli při zklidňování nervového systému.
Působí jako inhibiční neurotransmiter a má anxiolytické účinky tím, že vyrovnává excitační neurotransmitery v mozku.
Studie prokázaly, že dostatečná hladina GABA přispívá ke snížení stresu a úzkosti a podporuje pocit uvolnění a pohody.(3)

Zlepšení kvality spánku:

Zklidňující účinky GABA přispívají k lepší kvalitě spánku.
Potlačením nadměrné neuronální aktivity GABA usnadňuje nástup spánku a prodlužuje jeho délku. Jedinci, kteří se potýkají s nespavostí nebo poruchami spánku, často nacházejí úlevu při doplňování GABA. (1), (2)

Výzkum naznačuje, že GABA hraje klíčovou roli v kognitivních funkcích.
Optimální hladina GABA je spojena s lepším soustředěním, koncentrací a pamětí. Modulací neuronální excitability podporuje GABA jasnost a bystrost myšlení.
Kromě neurologických účinků ovlivňuje GABA také funkci svalů.
Napomáhá svalové relaxaci, což může být prospěšné pro sportovce nebo jedince, u nichž dochází ke svalovému napětí.
Suplementace GABA je navíc spojována s rychlejší regenerací svalů po cvičení. (1)

Použití a dávkování:

GABA je k dispozici v různých formách, včetně doplňků a potravin. Dávkování se může lišit v závislosti na individuálních potřebách a složení výrobku.

Typické dávkování se však pohybuje od 250 mg do 1000 mg denně, rozdělených do více dávek.

Doporučuje se začít s nižší dávkou a postupně ji podle potřeby zvyšovat. (4)

Podpůrný výzkum:

Studie provedená ve spolupráci s významnými vědci zkoumala účinky suplementace GABA na hladinu stresu a úzkosti u dospělých. Výzkumu se zúčastnili lidé kteří zažili střední úroveň stresu. Eugene Roberts jako první uvedl že GABA je hlavní aminokyselina v mozku následně, J. F. Sambrook v roce 1950 identifikovali GABA jako neurotransmiter.  

gaba expert eugene roberts prodej

[Eugene Roberts byl americký neurovědec který v roce 1950 jako první informoval o objevu kyseliny gama-aminomáselné (GABA) v mozku a jeho práce byla klíčová při prokázání GABA jako hlavního inhibičního neurotransmiteru centrálním nervovém systému savců.] 

V průběhu osmi týdnů se u skupiny, která dostala doplňky stravy GABA, projevilo významné snížení úzkosti ve srovnání se skupinou, která dostala placebo. Subjektivní zprávy navíc ukazovaly na zlepšení kvality spánku a celkové pohody ve skupině s GABA.

Od svých skromných počátků jako neurotransmiteru až po vznik účinného doplňku stravy GABA nepřestane uchvacovat vědce i nadšence. 

Díky své rozmanité škále účinků zahrnující snížení stresu, zlepšení spánku, zlepšení kognitivních funkcí a uvolnění svalů nabízí GABA holistický přístup k fitness.

Stejně jako u každého doplňku stravy je nezbytné poradit se s odborníky na zdravotní péči, abyste určili nejvhodnější dávkování a režim užívání. (2) (5)


Děkujeme Vám za přečtení, 

Váš Kratom World.

 

Zdroje

1) Smith, M. J. (2004). Studies of GABA_A receptor subunit assembly and processing [Thesis, University College London (University of London)]. http://ethos.bl.uk/OrderDetails.do?uin=uk.bl.ethos.415891 (1)

2) https://www.mdpi.com/2227-9059/11/12/312 (2)

3) The discovery of GABA in the brain. (n.d.). PubMed Central (PMC). https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6295731/ (3)

4) Production of γ-Aminobutyrate(GABA)in Recombinant Corynebacterium glutamicum by Expression of Glutamate Decarboxylase Active at Neutral pH. (n.d.). PubMed Central (PMC). https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9404463/ (4)

5) Effects of Oral Gamma-Aminobutyric Acid (GABA) Administration on Stress and Sleep in Humans: A Systematic Review. (n.d.). PubMed Central (PMC). https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7527439/ (5)

Vojtěch Purkert
Vojtěch Purkert


Zanech komentář


Také v Doplňky Stravy, Kratom, CBD & HHC-P

kratom world konopex festival konopí ostrava
KONOPEX 2024

od Vojtěch Purkert květen 16, 2024

Přečtěte si jak probíhal ostravský festival Konopex 2024, na kterém jsme si pro vás připravili náš stan a chill out zónu. Stan jsme pro Vás chystali již od čtvrtka, tak aby v pátek bylo vše připravené na Vaši návštěvu.
Číst víc
kratom world betain hcl článek trávení živiny
Betain HCL - pro zvýšení vstřebatelnosti živin

od Jan/Jaroslav Němec květen 16, 2024

Srdcem našeho zájmu je vždy zdraví a blaho našich zákazníků. Proto jsme se s vášní pustili do vývoje dalšího vynikajícího doplňku stravy. Představujeme vám Betain HCL, revoluční produkt, který má za cíl posílit vaše trávení a zvýšit vstřebávání živin.
Číst víc
kratom world legální kratom země kam mohu přivézt kratom prodej
Kde je kratom legální?

od Jan/Jaroslav Němec květen 15, 2024

Jelikož se blíží období letních dovolených a spousta z vás cestuje celoročně a nejen v létě, začaly se nám v poslední době množit dotazy ohledně toho, kam si s sebou můžete kratom vzít a kam nikoliv. Rozhodli jsme se proto sepsat tento stručný článek, který vás jednoduše provede legalitou kratomu v rámci Evropské unie a zemí mimo EU, kam nejčastěji lidé cestují.
Číst víc