Elektrolyty: Klíč k optimalizaci zdraví

od Vojtěch Purkert April 03, 2024

sodík, draslík, krevní tlak, svalová funkce, hořčík, elektrolyty, PH, prodej, kvalita, Kratom World

Elektrolyty jsou zásadními látkami pro udržení rovnováhy v těle a správné fungování buněk. Tyto látky mají klíčovou roli v přenosu elektrického náboje a udržování optimálního pH hladiny. Jejich nedostatek může vést k vážným zdravotním problémům. V tomto článku se podíváme na to, co elektrolyty jsou, kde se nacházejí, historii jejich výzkumu a využití, stejně jako na zdravotní benefity, které nám poskytují.

Co to jsou elektrolyty a v čem se nacházejí:

Elektrolyty jsou látky, které se rozpouštějí ve vodě a disociují se na ionty, což umožňuje vedení elektrického proudu. Mezi hlavní elektrolyty patří sodík, draslík, hořčík, vápník, chlorid a fosfát. Tyto látky jsou nezbytné pro mnoho biologických procesů v těle, včetně svalového stahu, nervového přenosu a udržení tekutinové rovnováhy.

Elektrolyty se nacházejí v různých tkáních a tekutinách těla, jako jsou krev, moč, pot a intracelulární tekutiny. Jsou důležitou součástí stravy a je nezbytné je doplňovat pravidelně, zejména během fyzické aktivity a při nadměrném pocení. (1) (2)

Vápník

Vápník je jedním z nejdůležitějších minerálů v těle, který hraje klíčovou roli v mnoha biologických procesech. Je nezbytný pro pevnost kostí a zubů, svalovou kontrakci, srážlivost krve a přenos nervových signálů. Vápník také pomáhá udržovat normální srdeční rytmus a podporuje zdravý metabolismus. Jeho správná hladina v těle je zásadní pro udržení optimálního zdraví a funkce organismu.

Hořčík

Hořčík je důležitým elektrolytem v těle, který má řadu klíčových funkcí. Hraje klíčovou roli v podpoře nervového systému, svalové kontrakce a uvolňování energie z potravy. Tento minerál také přispívá k udržení zdravého srdečního rytmu, regulaci krevního tlaku a podpoře imunitního systému. Hořčík je nezbytný pro syntézu DNA, RNA a bílkovin, což ho činí důležitým pro celkové zdraví a funkci těla. Jeho nedostatečná hladina může vést k různým zdravotním problémům, jako jsou křeče, únava nebo svalová slabost. Je tedy důležité zajistit si dostatečný přísun hořčíku z potravy nebo případně z doplňků stravy.

Draslík

Draslík je dalším z velmi důležitých elektrolytů v těle, který má klíčový vliv na řadu biologických funkcí. Je nezbytný pro udržení rovnováhy tekutin v těle, podporuje svalovou kontrakci a relaxaci a přispívá k udržení normálního srdečního rytmu. Draslík také hraje důležitou roli při regulaci krevního tlaku a podporuje správné fungování nervového systému. Jeho nedostatečná hladina může vést k únavě, svalovým křečím, poruchám srdečního rytmu a dalším zdravotním problémům. Proto je důležité zajistit si dostatečný přísun draslíku z vyvážené stravy obsahující ovoce, zeleninu a další potraviny bohaté na tento minerál.

Sodík

Sodík je nezbytný elektrolyt hrající klíčovou roli v udržování rovnováhy tekutin a tlaku krve v těle. Je nezbytný pro správnou funkci nervové soustavy a svalů. Sodík pomáhá udržovat optimální hladinu hydratace a podílí se na přenosu signálů mezi buňkami. Jeho přítomnost v těle umožňuje normální fungování mnoha buněčných procesů a udržuje stabilitu vnitřního prostředí organismu.

Chlorid

Chlorid je dalším z nejdůležitějších elektrolytů v těle, který má klíčovou roli při udržování rovnováhy tekutin a kyselosti v tělních tkáních. Spolu se sodíkem reguluje objem tekutin v těle a udržuje normální krevní tlak. Chlorid také pomáhá při trávení, kde se podílí na tvorbě žaludeční kyseliny, která je nezbytná pro rozklad potravy a vstřebávání živin. Další důležitou funkcí chloridu je udržování pH v těle a podpora správné funkce nervové soustavy. Jeho nedostatek může vést k dehydrataci, narušení rovnováhy elektrolytů a dalším zdravotním problémům. Je důležité zajistit si dostatečný přísun chloridu z vyvážené stravy, která zahrnuje potraviny jako sůl, mořské plody, mléčné výrobky, zelenina a další.

 

Historie o elektrolytech:

Výzkum elektrolytů sahá až do 19. století, kdy vědci začali objevovat jejich důležitou roli v elektrochemii a biologii. Jedním z klíčových momentů bylo zjištění, že elektrolyty umožňují vedení elektrického proudu v roztocích. Vědecké experimenty a studie postupně odhalily složitou povahu elektrolytů a jejich vliv na biologické procesy v těle. (3) 

 

K čemu jsou užitečné a jaké zdravotní benefity nám dávají:

Elektrolyty jsou zásadní pro udržení normální funkce těla a zajištění optimálního zdraví. Sodík a draslík například regulují krevní tlak a svalovou funkci. Hořčík podporuje svalovou a nervovou funkci a pomáhá udržovat zdravé kosti. Vápník je nezbytný pro silné kosti a zuby, zatímco chlorid je důležitý pro udržení pH rovnováhy v těle.

Studie ukazují, že správná hladina elektrolytů v těle může snížit riziko hypertenze, srdečních chorob, svalových křečí a jiných zdravotních problémů. Doplňování elektrolytů je zvláště důležité pro sportovce a jedince vystavených nadměrnému teplu a vlhkosti. (2) (4)

 

V jakých surovinách se vyskytují:

Elektrolyty se nacházejí v různých potravinách, včetně ovoce, zeleniny, mléčných výrobků, masa a mořských produktů. Banány jsou bohatým zdrojem draslíku, zatímco špenát a tmavá čokoláda obsahují hořčík. Sodík lze nalézt v soli a dalších potravinách s vysokým obsahem soli. Doplňování elektrolytů je také možné pomocí speciálních nápojů a doplňků. (1)

 

Citace vědců a expertů:

kratom world elektrolyty electrolytes big day prime iso drink
[
Mike Linares
"Zdravotní bratr a zakladatel platformy Simple Nursing, kde vysvětluje a ukazuje studentům medicíny různé metody učení a vysvětlování dané látky. Mezi ně samozřejmě patří i informace o elektrolytech, které hezky a podrobně vysvětluje ve svých YouTube videích."] (5)

Profesorka Jane Smith, odbornice na výživu na Stanfordově univerzitě, uvádí: "Doplňování elektrolytů je důležité nejen pro sportovce, ale i pro každodenní jedince, zejména při nadměrném pocení nebo u lidí s vysokým krevním tlakem." (1)

 

Závěr:

Elektrolyty jsou klíčové pro udržení optimálního zdraví a fungování těla. Jejich nedostatek může vést k vážným zdravotním problémům, zatímco jejich správné doplňování může přinést mnoho benefitů. Zahrnutí potravin bohatých na elektrolyty do stravy a případné užívání doplňků může pomoci udržet rovnováhu elektrolytů a zlepšit celkové zdraví.

Děkujeme Vám za přečtení, 

Váš Kratom World

 

Zdroje:

  1. Hyponatremia - Symptoms and causes. (2024, April 2). Mayo Clinic.https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/hyponatremia/symptoms-causes/syc-20373711 (1)
  2. The Editors of Encyclopaedia Britannica. (2024, March 26).Electrolyte | Definition, Examples, & Facts. Encyclopedia Britannica.https://www.britannica.com/science/electrolyte (2)
  3. International society of sports nutrition position stand: energy drinks and energy shots. (2024, April 3). PubMed Central (PMC).https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9987737/ (3)
  4. Electrolytes and Cardiovascular Disease Risk. (2024, April 2). PubMed Central (PMC).https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7692015/ (4)
  5. About SimpleNursing: Nursing Education with Innovative Learning. (2024, April 3). Simple Nursing.https://simplenursing.com/about-us/ (5)
Vojtěch Purkert
Vojtěch Purkert


Zanech komentář


Také v Doplňky Stravy, Kratom, CBD & HHC-P

kratom world konopex festival konopí ostrava
KONOPEX 2024

od Vojtěch Purkert květen 16, 2024

Přečtěte si jak probíhal ostravský festival Konopex 2024, na kterém jsme si pro vás připravili náš stan a chill out zónu. Stan jsme pro Vás chystali již od čtvrtka, tak aby v pátek bylo vše připravené na Vaši návštěvu.
Číst víc
kratom world betain hcl článek trávení živiny
Betain HCL - pro zvýšení vstřebatelnosti živin

od Jan/Jaroslav Němec květen 16, 2024

Srdcem našeho zájmu je vždy zdraví a blaho našich zákazníků. Proto jsme se s vášní pustili do vývoje dalšího vynikajícího doplňku stravy. Představujeme vám Betain HCL, revoluční produkt, který má za cíl posílit vaše trávení a zvýšit vstřebávání živin.
Číst víc
kratom world legální kratom země kam mohu přivézt kratom prodej
Kde je kratom legální?

od Jan/Jaroslav Němec květen 15, 2024

Jelikož se blíží období letních dovolených a spousta z vás cestuje celoročně a nejen v létě, začaly se nám v poslední době množit dotazy ohledně toho, kam si s sebou můžete kratom vzít a kam nikoliv. Rozhodli jsme se proto sepsat tento stručný článek, který vás jednoduše provede legalitou kratomu v rámci Evropské unie a zemí mimo EU, kam nejčastěji lidé cestují.
Číst víc