Shilajit: Tajemství Zdraví, Vitality a jeho možnosti použití

od Jan/Jaroslav Němec October 06, 2023

Kratom World shilajit prodej kratom liquid shilajit kapsle shilajit pryskyřice guma

Shilajit, znám také jako mumio nebo mumiyo, je přírodní látka, která má dlouhou historii v tradičním léčitelství. V tomto článku se zaměříme na různé formy Shilajitu, jako jsou guma, liquid, kapsle a pryskyřice. Na to, jakým způsobem mohou přispět ke zlepšení zdraví a vitality. Zároveň se podíváme na výsledky vědeckého výzkumu a expertní názory. 

Co to vlastně je?

Shilajit je přírodní látka, která se hlavně nachází v oblastech Himalájí a vzniká postupným rozkladem některých rostlin pod vlivem mikroorganismů. Tato substance má jedinečné vlastnosti, historickou tradici v tradičním léčitelství, a stále více výzkumů poukazuje na její potencionální výhody pro lidské zdraví. (5)

Shilajit se stává stále populárnějším jako silný a bezpečný doplněk stravy, který může obnovit energetickou rovnováhu a dokonce přispět k prevenci některých onemocnění. Nejnovější studie se zaměřují na potenciální lékařské aplikace Shilajitu při kontrole kognitivního stárnutí a podpory kognitivních funkcí. Zejména fulvová kyselina, hlavní aktivní složka Shilajitu, prokázala schopnost blokovat agregační proces tau proteinů, což je klíčový faktor při výzkumu možné terapie Alzheimerovy choroby.(1),(2)

Vzhledem k jedinečnému složení Shilajitu, obsahujícím mimo jiné bohaté množství fulvové kyseliny, se zdá, že tato látka vzniká rozkladem rostlinných materiálů, které zahrnují druhy jako Euphorbia royleana a Trifolium repens. Tento proces rozkladu trvá staletí, což dává Shilajitu pověst tisíceletého daru od přírody.(3)

Tyto objevy ukazují mimořádný potenciál Shilajitu pro lidské zdraví a otevírají cestu pro další výzkum a studie jeho výhod a možných lékařských aplikací. 

Hlavní Přínosy Shilajitu pro Zdraví:

Zvyšuje Energetickou Hladinu:

Shilajit obsahuje fulvové kyseliny, které mohou zvýšit hladinu energie tím, že pomáhají buňkám lépe využívat kyslík a živiny. Tento přírodní adaptogen také podporuje větší odolnost vůči stresu, což vede k dlouhodobé vitalitě.(3)(4)

Podporuje Imunitní Systém:

Díky bohatému obsahu minerálů a stopových prvků jako je železo, zinek a mangan, Shilajit pomáhá posilovat imunitní systém. To znamená lepší schopnost těla bránit se infekcím a nemocem.(4)

Zlepšuje Kardiovaskulární Zdraví:

Některé studie ukazují, že Shilajit může pomoci snižovat hladiny "špatného" LDL cholesterolu v krvi a zároveň zvýšit "dobrý" HDL cholesterol. To má pozitivní vliv na celkové kardiovaskulární zdraví. Taktéž pomáhá udržovat zdravý srdeční rytmus.(4)

Posiluje Kostní Zdraví:

Shilajit obsahuje klíčové minerály, jako je vápník, hořčík a fosfor, které jsou nezbytné pro silné a zdravé kosti. Pravidelná konzumace Shilajitu může pomoci prevenci onemocnění kostí, včetně osteoporózy.(4)

Podporuje Duševní Zdraví:

Tento adaptogen má také pozitivní účinky na psychické zdraví. Pomáhá zvládat stres a může mít antidepresivní účinky. Pomáhá zlepšit náladu a duševní pohodu.(4)

Podporuje Zdravý Metabolismus:

Shilajit může pomoci podporovat zdravý metabolismus tím, že zvyšuje účinnost enzymů v trávicím traktu. Pomáhá také regulovat hladiny cukru v krvi, což může být prospěšné pro lidi s cukrovkou.(4),(6)

Antioxidační Účinky:

Shilajit obsahuje silné antioxidanty, které pomáhají ochraňovat buňky před poškozením volnými radikály. Tím zpomaluje proces stárnutí a chrání tělo před různými chorobami spojenými s oxidačním stresem.(6)

Shilajit Gum

Shilajit Gum je jednou z nejjednodušších a nejpřístupnějších forem Shilajitu. Stačí ji jednoduše žvýkat a okamžitě získáte dávku energie. Tato forma je ideální pro ty, kteří cestují nebo mají hektický životní styl. Stačí rozkousat kousek gumy a cítit příliv vitality.

Jak používat Shilajit Gum:
Vezměte malý kousek gumy.
Žvýkejte, dokud se úplně nerozpustí.

Případně můžete gumu polknout.

Další rychlý a účinný způsob konzumace je Shilajit Liquid

Shilajit Liquid je další populární možností. Je rychleji vstřebatelný než guma a poskytuje rychlý nárůst energie. Mnoho lidí upřednostňuje tento způsob, protože je snadný a účinný.

Jak používat Shilajit Liquid:

Vyměřte si doporučené množství kapky (většinou několik kapek až čajová lžička).
Kapky můžete smíchat s vodou nebo nápojem a následně směs vypijte. 

Shilajit Kapsle

Pro ty, kteří preferují přesné dávkování, jsou kapsle ideální možností. Shilajit kapsle jsou předem dávkované a snadno se používají.

Jak používat Shilajit Kapsle:

Přečtěte si doporučenou dávku na obalu.
Vezměte požadovaný počet kapslí.
Kapsle spolkněte s vodou nebo jídlem. 

Shilajit Pryskyřice

Shilajit Pryskyřice je nejtradičnější formou Shilajitu. Má silnou chuť a vůni, což ji dělá ideální pro ty, kteří preferují autentický způsob konzumace.

Jak používat Shilajit Pryskyřici:

Vezměte malou dávku pryskyřice (obvykle velikost hrášku).
Rozpusťte ji v teplé vodě nebo mléce.
Vypijte směs.

Kvalitní Shilajit u nás zakoupíte ve formě kapslí Shilajit, ve formě čistého Shilajit Liquidu, ve formě Shilajit Gumy a ve formě čisté Shilajit pryskyřiceAť už si vyberete kteroukoli formu, můžete očekávat, že Shilajit vám dodá energii, podpoří imunitní systém a pomůže vám dosáhnout optimálního zdraví.

Pamatujte, že před zahájením užívání jakéhokoli doplňku stravy, včetně Shilajitu, byste měli konzultovat se svým lékařem, zejména pokud máte zdravotní problémy nebo užíváte léky.

Děkujeme Vám za přečtení,

Váš Kratom World

john doktor expert na shilajit

[John Douillard, narozen 24. srpna 1956, expert na ayurvédskou medicínu]

 

Reference:

(1) Fulvic Acid Inhibits Aggregation and Promotes Disassembly of Tau Fibrils Associated with Alzheimer's Disease - IOS Press. (26. Října 2023). Home - IOS Press. https://content.iospress.com/articles/journal-of-alzheimers-disease/jad110623 

(2) Pharmacological actions of Shilajit - PubMed. (23. Října 2023). PubMed. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/3248832/

(3) Shilajit I: chemical constituents - PubMed. (27. Října 2023). PubMed. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/932958/

(4) Dr. John Douillard, lékař a autor knihy o tradičním ájurvédském léčitelství.

(5) A review of the ethnopharmacology, phytochemistry and pharmacology of Cynanchumatratum - PubMed. (22. Října 2023). PubMed. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34662666/

(6) (26. Října 2023). https://downloads.hindawi.com/journals/ijad/2012/674142.pdf

 

Autor článku Vojtěch Purkert

Jan/Jaroslav Němec
Jan/Jaroslav Němec


Zanech komentář


Také v Doplňky Stravy, Kratom, CBD & HHC-P

kratom world konopex festival konopí ostrava
KONOPEX 2024

od Vojtěch Purkert květen 16, 2024

Přečtěte si jak probíhal ostravský festival Konopex 2024, na kterém jsme si pro vás připravili náš stan a chill out zónu. Stan jsme pro Vás chystali již od čtvrtka, tak aby v pátek bylo vše připravené na Vaši návštěvu.
Číst víc
kratom world betain hcl článek trávení živiny
Betain HCL - pro zvýšení vstřebatelnosti živin

od Jan/Jaroslav Němec květen 16, 2024

Srdcem našeho zájmu je vždy zdraví a blaho našich zákazníků. Proto jsme se s vášní pustili do vývoje dalšího vynikajícího doplňku stravy. Představujeme vám Betain HCL, revoluční produkt, který má za cíl posílit vaše trávení a zvýšit vstřebávání živin.
Číst víc
kratom world legální kratom země kam mohu přivézt kratom prodej
Kde je kratom legální?

od Jan/Jaroslav Němec květen 15, 2024

Jelikož se blíží období letních dovolených a spousta z vás cestuje celoročně a nejen v létě, začaly se nám v poslední době množit dotazy ohledně toho, kam si s sebou můžete kratom vzít a kam nikoliv. Rozhodli jsme se proto sepsat tento stručný článek, který vás jednoduše provede legalitou kratomu v rámci Evropské unie a zemí mimo EU, kam nejčastěji lidé cestují.
Číst víc