Co je to Rapé, odkud pochází a jaké jsou jeho účinky?

od Jan/Jaroslav Němec October 10, 2022

Kvalitní Rapé Kratom World Prodej Rapé Nicotiana Rustica Tradice

Co je Rapé, odkud Rapé pochází, z jaké rostliny a jak se získává/zpracovává?


Rapé je směs popela z rostlin síly rostoucích v Amazonii, používáno domorodými kmeny z Brazílie. Rapé, jako spoustu jiných rostlin, jesoučástí nejstarších legend mnoha amazonských kmenů a prolínají se s jejich rituály, uctíváním různých božstev v návaznosti na záměr jedince nebo specifické účinky vybraného druhu rapé.

Hlavní složkou Rapé je Tabák selský (Nicotiana rustica), který roste právě v Jižní a Střední Americe.

Tabák Rapé samozřejmě není jedinou složkou, do směsi se tedy přidávají ještě další byliny. Mezi ty tradiční, které měli tamní obyvatelé k dispozici patříPalo santo,Mučenka pletní, levandule, máta, skořice, fazole,Wayusa či banánová kůra. 

Příprava pak probíhala následovně. Tabák se nejdříve namočil do vody, nasekal na menší kousky a usušil nad ohněm. Suché listy se opět postupně ve hmoždíři vyrobeného z palisandru rozmělnily a přesívaly, dokud nezbyl puze jemný prášek.

V  Evropě jsme se s tímto produktem poprvé setkali v roce 1493. S Rapé se seznamuje i mnich a misionář, působící v Amazonii, Friar Ramón Par.. Rapé je propojeno s místními domorodci, nemohl si tak nevšimnout, jak si příslušníci kmene nechávají od hlavního šamana foukat neidentifikovatelnou směs do nosu. Jakmile se společně s Kryštofem Kolumbusem opět vrátil do Evropy, přivezl s sebou i Rapé a tím se jeho historie začala psát i na našem kontinentu. Postupně začali neznámý produkt zkoumat a roku 1723 byly sepsány účinky a vhodné dávkování.




Na co se Rapé využívá

Hlavní potřebou užívání Rapé nebyl chtíč pro příjemný pocit ale spíše duševní vyrovnání samotné/ho se sebou.. Aktuálně by se tento Amazonský rituál dal nazvat jako duševní terapie. Cely rituál vypadal takto: Jak už to bývalo, kmen měl svého šamana, který byl ve vedení rituálu. Šaman interaktoval s každým z účastníku s otázkou::“Za jakým účelem se obřadu účastní a na co chce zde získat odpověď?” Díky této otázce šaman dokázal rozeznat potřebný druh pro každého účastníka rituálu a tak jim pomoci. 

Následuje část samostatného podávání jednotlivých druhů. Způsob jakým se Rapé dostávalo do těla je jednoduchý. Šaman měl dutou tyčinku vyrobenou z Amazonských bambusu či kosti. Šaman vždy přiložil tyčinku k nosu každého jednotlivce a foukl do ní. Nejdříve do pravé nosní dírky, jež měla symbolizovat smrt a poté do levé nosní dírky jako znovuzrození.

Směs pomalu začala účinkovat. Lidé se začali dostávat do nich samotných, uvolnili se, vyrovnávali se a těšili se ze svého života. Samotní šamani se pak dokonce dokázali napojit na samotný Vesmír a čerpat z něj energii.

Toto byl průběh jednoho z více rituálu, kde se Rapé využívalo. Rapé se dále spojuje  i s dalšími lidskými potřebami. Ať už se jednalo o ceremoniály plodnosti, menstruace, hojnosti, přání přívětivého počasí či zasvěcení nebo přeměny chlapce na muže. Pro zajímavost, u těchto rituálů se také rozlišovala doba, kdy ceremoniál probíhal, Některé se konaly ještě před východem slunce a jiné začaly až když slunce zapadlo. Průběh ceremoniálu ale měl vždy jasnou osnovu a to foukání Rapé do dvou nosních dírek


Jaké jsou účinky Rapé a jak se dá užívat a jaká je ideální dávka?

V kostce působí Rapé takto:

  • Odpouští od negativních myšlenek v těle
  • uvolňuje a pročišťuje zablokované čakry
  • Zvyšuje procítění našich emocí a pomáhá je dostat ven.
  • Dokáže pomoci s našimi vnitřními dlouhodobějšími problémy a tak nechat volně proudit energii tělem
  • Díky tomu, že dokážeme volně procítit emoce a otevřít se, vystupuje na scénu naše pravé nitro. 
  • U pokročilejších uživatelů se také dá pracovat s vizemi, které se mohou začít objevovat.

Rapé je tak skvělým pomocníkem při náročných dnech nebo při tvůrčí činnosti.



Druhy Rapé a čím se liší

Rapé Muruchi- svoji energií laděné do zemitě meditačních tónů, v nose téměř neštípe. Navozuje hluboké stavy ponoření se do sebe vhodné k sebeprogramování či k energetické léčbě. Vřele doporučujeme. Původem z oblasti venezuelsko-kolumbijských hranic.

Tento velice kvalitní druh, který jsme si mezi všemi vybrali a zaujal nás nejvíce lze zakoupit na našich stránkách na odkazu ZDE.

Rapé samauma- Samauma je intenzivní popelové rapé mírně tabákové vůně. Je silně otevírající srdeční čakru, má slunečnou energii a dlouhý účinek.
Rapé Jurema-Jurema je intenzivní rapé tabákové vůně. Je silně vizuální, má těžší zemitou energii a dlouhý účinek.
Rapé Mulateiro-  je z rostliny Calycophyllum spruceanum a je svoji energií laděné do povznášející nálady silou spíše milejší a vhodné pro začátečníky, v nose téměř neštípe. Navozuje příjemné stavy povznesení se a vhodné k stimulaci či k energetické léčbě. Původem z oblasti brazilsko-venezuelských hranic.
Rapé Pereira- Lehčí, velice příjemné rapé s energií slunce a větru, povznášející náladu.Na začátku krátce štípe a pak už pozorujete, jak se dostává do každé Vaši buňky a prosvětluje je. Rapé z oblasti hranic Kolumbie a Venezuely.
Rapé Murici je silné a intenzivní rapé se zemitými tabákovými tóny, které je vhodné na silnou energetickou i tělesnou očistu. Ve větším množství setne na kolena i ty nejsilnější povahy. Doporučujeme odvážným!
Rapé Cumaruje klasické silné brazilské Rapé. Vyniká intenzivní vůní tabáku a očistným, až purgativním charakterem, které v mírně větším množství potěší i zkušené "šamany". V menším množství potěší odvážné začátečníky.
Rapé Tsunu - Yawanawa: Směs pojmenovaná po jednom z nejznámějších šamanů má především čistící účinky. Je považována za jednu z nejsilnějších, a tak není vhodná pro začínající uživatele.
Rapé Bobinsana: Směs tabáku a jihomarické rostliny Bobinsana, jež se pyšní krásnými růžovými květy vyvolává pocity lásky, vřelosti a empatie. Možnost i jasných a živých snů.
Rapé Guarumo: Směs tabáku a rostliny Guaramo rostoucí v jihoamerické džungli působí jako přírodní relaxant, který dokáže navodit meditativní stav.

 

Rapé u nás koupíte ZDE

Jan/Jaroslav Němec
Jan/Jaroslav Němec


Zanech komentář


Také v Doplňky Stravy, Kratom, CBD & HHC-P

kratom world konopex festival konopí ostrava
KONOPEX 2024

od Vojtěch Purkert květen 16, 2024

Přečtěte si jak probíhal ostravský festival Konopex 2024, na kterém jsme si pro vás připravili náš stan a chill out zónu. Stan jsme pro Vás chystali již od čtvrtka, tak aby v pátek bylo vše připravené na Vaši návštěvu.
Číst víc
kratom world betain hcl článek trávení živiny
Betain HCL - pro zvýšení vstřebatelnosti živin

od Jan/Jaroslav Němec květen 16, 2024

Srdcem našeho zájmu je vždy zdraví a blaho našich zákazníků. Proto jsme se s vášní pustili do vývoje dalšího vynikajícího doplňku stravy. Představujeme vám Betain HCL, revoluční produkt, který má za cíl posílit vaše trávení a zvýšit vstřebávání živin.
Číst víc
kratom world legální kratom země kam mohu přivézt kratom prodej
Kde je kratom legální?

od Jan/Jaroslav Němec květen 15, 2024

Jelikož se blíží období letních dovolených a spousta z vás cestuje celoročně a nejen v létě, začaly se nám v poslední době množit dotazy ohledně toho, kam si s sebou můžete kratom vzít a kam nikoliv. Rozhodli jsme se proto sepsat tento stručný článek, který vás jednoduše provede legalitou kratomu v rámci Evropské unie a zemí mimo EU, kam nejčastěji lidé cestují.
Číst víc